ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

ΣΑΡΑΚΩΤΣΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ


Επωνυμία: ΣΑΡΑΚΩΤΣΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ
Διακριτικός τίτλος: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ
Κατηγορία: ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ-ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ
Πόλη: ΚΕΝΤΡΟ
Διεύθυνση: ΕΡΜΟΥ 73
ΤΚ: 54623
Νομός: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τηλέφωνο: 2310729169
Φαξ: 2310729169
Κινητό: 6944901308
Υπεύθυνος: ΣΑΡΑΚΩΤΣΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ
Email: xs@freemail.gr
Website: efarmogesvelonismou.businessclub.gr
Δραστηριότητα: ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ
Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης 17/11/2022

Με την ειδικότητα του ορθοπεδικού χειρουργού εξέτασα πολύ συχνά ασθενείς με βασανιστικούς πόνους, συχνά χρόνιους, σε διάφορα σημεία του σώματος. Λέξεις όπως οστεόφυτα, αυχενικό, οσφυαλγία, δισκοκήλες έδιναν μια έννοια ανίατου νοσήματος και πολλοί θεωρούσαν απαραίτητο το χειρουργείο. Στην πραγματικότητα τις περισσότερες φορές ήταν μυοσκελετικά προβλήματα που δύσκολα αντιμετωπίζονται με την κλασσική ιατρική, εύκολα όμως με τον βελονισμό.

Την εκπαίδευσή μου στον βελονισμό την ξεκίνησα μόλις άνοιξα το ορθοπεδικό ιατρείο μου το 2001, χωρίς να γνωρίζω τις δυνατότητές του, αποδείχθηκε όμως, ότι ένα μεγάλο μέρος των ασθενών μου μπορούσε να ωφεληθεί  από την βελονοθεραπεία και τις συναφείς μεθόδους : αντιμετώπιση των trigger points, βελονισμός του πτερυγίου του αυτιού, στην αρχή κατά Noggier και μετά κατά Bahr / Reininger.

Παράλληλα με τα ορθοπεδικά συμπτώματα εντοπίζω και άλλες παθήσεις που απασχολούν τον οργανισμό και τις αντιμετωπίζω κι αυτές, διότι για να αναρρώσει κάποιος πρέπει όλο το σώμα, αλλά και ο ψυχικός κόσμος του να βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Αυτό πρεσβεύει ο βελονισμός, όπως και άλλα είδη εναλλακτικής ιατρικής. Έτσι πολύ καλή ανταπόκριση στη θεραπεία αυτή έχουν πέρα από ορθοπεδικές παθήσεις  πονοκέφαλοι, ζάλη,ίλιγγος και εμβοές – ιδιαίτερα μέσα στην πρώτη εβδομάδα εμφάνισης - ιγμορίτιδες, αλλεργίες, καταθλίψεις και φοβίες ήπιας μορφής, αϋπνία, εντερικές δυσλειτουργίες και πολλές άλλες. Σε γενικές γραμμές μπορούν να αντιμετωπισθούν σχεδόν όλες οι παθήσεις που δεν έχουν σαφή ένδειξη χειρουργείου και δεν οφείλονται σε ανατομικό πρόβλημα.

Trigger points (σημεία πυροδότησης μυοπεριτοναϊκού πόνου):
Πρόκειται γιά σημεία μέσα στην μυική ομάδα που πάσχει, που βρίσκονται  σε τόσο μεγάλη σύσπαση, ώστε η αιμάτωσή – άρα και η οξυγόνωσή τους -  να είναι ανεπαρκής. Γι αυτό το λόγο πυροδοτούν πόνο προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, που έχουν καταγραφεί και δημοσιευθεί σε διάφορες γλώσσες για κάθε ενδιαφερόμενο.

Πολλές φορές τέτοια σημεία μιμούνται συμπτώματα δισκοκήλης στον αυχένα, ή στη μέση και κάποια χειρουργεία δεν απέδωσαν ακριβώς γι αυτόν το λόγο – επειδή η δισκοκήλη της μαγνητικής τομογραφίας δεν ήταν τελικά η αιτία του πόνου, αλλά τυχαίο εύρημα κι άς ταίριαζε και η κλινική εικόνα.

Βελονισμός του πτερυγίου του αυτιού κατα Bahr / Reininger : Το πτερύγιο του αυτιού δεν ήταν άγνωστο στους κινέζους, που το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες χρησιμοποιώντας τεχνικές βελονισμού, χρησιμοποιήθηκε όμως και στο παρελθόν από διάφορους θεραπευτές στον ευρωπαϊκό χώρο. Εδώ ξεχωρίζει ο Paul Nogier, που ανακάλυψε εκ νέου την “ωτοιατρική”, χαρτογράφησε το πτερύγιο του αυτιού και το χρησιμοποίησε με μεγάλη επιτυχία στην θεραπεία πολλών νοσημάτων στην δεκαετία του ΄60. Λίγο αργότερα με μαθητές και συνεργάτες τον Bourdiol  και τον Bahr συστηματοποιείται αυτή η μέθοδος και χρησιμοποιείται γιά πρώτη φορά το LASER για να εντοπισθούν κάποια σημεία στο πτερύγιο του αυτιού και να ερμηνευθεί σε μεγαλύτερο βάθος η σημασία τους.

Ο Frank Bahr φέρνει αυτήν τη μέθοδο στον γερμανόφωνο χώρο και συνεχίζει την έρευνα, ανακαλύπτοντας καινούργια σημεία, τροποποιώντας τον χάρτη του αυτιού και προσθέτοντας καινούργιους τρόπους ανίχνευσης σημείων στο πτερύγιο του αυτιού με τη βοήθεια της τεχνολογίας (LASER και μαγνητικά πεδία). Το έργο του ενισχύουν και συνεχίζουν και άλλοι ερευνητές, που εκπαίδευσε ο ίδιος, μεταξύ αυτών και η B. Strittmatter, που με τη σειρά της, εκπαιδεύει πλέον βελονιστές στις ΗΠΑ και Καναδά.

Η απήχηση στον γερμανόφωνο χώρο ήταν θεαματική. Δημιουργήθηκε η ακαδημία βελονισμού και ο κλασσικός βελονισμός, όπως και ο βελονισμός τoυ αυτιού καλύπτονται εκεί απο τα ασφαλιστικά ταμεία από την δεκαετία του ΄80.  Ο F.Bahr “συνταξιοδότησε” τον εαυτό του το 2010 απο την προεδρία της ακαδημίας του, αλλά συνεχίζει την έρευνά του.
Από την σχολή του F.Bahr προέρχεται και ο M.Reininger, που με τη σερά του εμβάθυνε και τροποποίησε κάποιες μεθόδους του δασκάλου του, προσθέτοντας μιά πληθώρα δικών του, που βασίζονται κατα κύριο λόγο σε ανακάλυψη νέων συχνοτήτων LASER. Τα τελευταία χρόνια είναι ο επικεφαλής της εκπαίδευσης βελονισμού της Αυστρίας.

Το πτερύγιο του αυτιού ως μικροσύστημα απεικονίζει όλο τον οργανισμό και πολλές λειτουργίες του και έχει το πλεονέκτημα ότι ο θεράπων βελονιστής μπορεί να ανιχνεύσει δυσλειτουργίες του οργανισμού, που δεν αναφέρθηκαν από τον ασθενή, ενδεχομένως και κατάλοιπα παλιών ασθενειών και να τις αντιμετωπίσει και αυτές. Ανιχνεύσιμες όμως είναι και διαταραχές της ψυχικής σφαίρας και συνεπώς αντιμετωπίσιμες.

Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι ανιχνεύονται με την μέθοδο αυτή και τα πεδία διαταραχών του σώματος. Πρόκειται γιά κατάλοιπα παλιών ασθενειών που προφανώς απασχολούν ακόμα τον οργανισμό, ο οποίος είναι σε θέση να τα απομονώσει και γι αυτό δεν δίνουν συμπτώματα, αλλά αυτό του κοστίζει πολύτιμη ενέργεια, τον αποσυντονίζει και εμποδίζει την ίαση της ασθένειας που προσπαθεί ο γιατρός να θεραπεύσει. Συχνά, συντηρούν αυτά συστηματικές ασθένειες, κυρίως αυτοάνοσες.

Υπάρχουν και ψυχικά πεδία διαταραχής, όπως και κληρονομικά, που μπορούν να ανιχνευθούν και να κατασταλεί η δράση τους, διότι μπορεί να οδηγήσουν τον βελονιστή σε λάθος συμπεράσματα.

Ο ωτοβελονιστής μπορεί να διαπιστώσει το ενεργειακό επίπεδο του ασθενούς του και την ποιότητά του, όπως και ποιές ουσίες, φάρμακα, ή συνδυασμός τους κάνει καλό στον οργανισμό, ή χειροτερεύει την κατάστάσή του, αρκεί να υπάρχουν δείγματα αυτών των ουσιών.

Λίγα λόγια για τον βελονισμό…

Ο βελονισμός κατατάσσεται στις μεθόδους «εναλλακτικής» ιατρικής, μαζί με την ομοιοπαθητική, χειροπρακτική, αρωματοθεραπεία και άλλες πτυχές της ιατρικής, που αποσκοπούν να καλύψουν το κενό  που υπάρχει στην αντίληψη και πρακτική της αντιμετώπισης πολλών νοσημάτων και νοσηρών καταστάσεων, τις οποίες η «συμβατική» ιατρική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πάντα ικανοποιητικά.

«Εναλλακτική ιατρική» είναι ένας όρος φτιαγμένος από τον σύγχρονο δυτικό κόσμο, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό του ασιατικού πληθυσμού έχει δει και συνεχίζει να βλέπει έμπρακτα τα αποτελέσματα της θεραπείας με βελόνες, ή με άλλα εργαλεία βελονισμού.

Οι περισσότερες πηγές αναφέρουν θεραπευτικές προσεγγίσεις με την μέθοδο του βελονισμού πριν από 4000 χρόνια, το πρώτο όμως ολοκληρωμένο και αναλυτικό σύγγραμμα είναι το κλασσικό σύγγραμμα «Εσωτερικής Παθολογίας του Κίτρινου Αυτοκράτορα», το 300 π. Χ. Στην Ευρώπη έφτασε με την βοήθεια του εμπορίου τον 17ο αιώνα και γνώρισε την μεγαλύτερη εξάπλωσή του τον 20ο αιώνα. Στην Ελλάδα αναπτύχθηκε από την δεκαετία του 1970.

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική βασίζεται στην ύπαρξη της ενέργειας / δύναμης που μας περιβάλλει, της οποίας η συμπύκνωση δημιουργεί υλική υπόσταση και η διασπορά της την καταστρέφει. Το όνομά της : «Τσί».
Το Τσί αποτελείται από δύο πόλους, δύο αντίθετες έννοιες, που αλληλοσυγκρούονται, αλλά και αλληλοσυμπληρώνονται, δημιουργώντας μια συνεχή ροή όπως στην φύση, έτσι και στο ανθρώπινο σώμα : το Γιν & το Γιάγκ. Η ισορροπία τους φέρνει σωματική και πνευματική ισορροπία. Η διαταραχή της ισορροπίας αυτής, εκδηλώνεται με ασθένεια.

Η «βιοενέργεια», σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ρέει μέσα στο σώμα σε προκαθορισμένα κανάλια, τους μεσημβρινούς. Το σώμα χωρίζεται σε 12 ζευγάρια κυρίων μεσημβρινών και σε 8 δευτερεύοντες. Κάθε μεσημβρινός αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα όργανα και λειτουργίες. Πάνω στους μεσημβρινούς και σε συγκεκριμένα σημεία τους υπάρχουν ενεργειακοί κόμβοι, τα 365 κλασσικά σημεία βελονισμού, όπου οι μεσημβρινοί αναδύονται στην επιφάνεια. Η εισαγωγή της βελόνας στα σημεία αυτά ελαττώνει ένα υπερφορτωμένο σε ενέργεια κανάλι και οδηγεί το πλεόνασμα της ενέργειας σε ένα άλλο κανάλι, που στερείται της απαραίτητης ενέργειας, δημιουργείται δηλαδή ένα είδος παράκαμψης.

Οι αρχαίοι κινέζοι παρατήρησαν ότι όταν μια σωματική λειτουργία διαταράσσεται, κάποια σημεία του σώματος πονούν αντανακλαστικά, είτε με την πίεση του δακτύλου, είτε και χωρίς πίεση . Αυτά ακριβώς είναι, μεταξύ άλλων, τα σημεία που «φωνάζουν» για βελονισμό.

Διακρίνουμε τα σημεία που έχουν τοπική δράση, άλλα που έχουν πιο εκτεταμένη δράση, σημεία που δρουν σε όλο το σώμα και άλλα που δρουν στο σώμα και συγχρόνως και στην ψυχική σφαίρα.
Οι βελόνες, που είναι ειδικές και πολύ λεπτές,  μένουν στο σώμα 20 – 30 λεπτά σε κάθε συνεδρία και μπορεί να βρίσκονται κοντά στο σημείο που πάσχει, ή και πολύ μακριά. Τα πιο βασικά σημεία βρίσκονται, ανάλογα με την πάθηση, συνήθως από το χέρι μέχρι τον αγκώνα και από το γόνατο μέχρι το πόδι, αλλά χρησιμοποιούνται και πολλά άλλα σημεία. Ο ασθενής δεν πονάει, ούτε κινδυνεύει καθόλου, αρκεί ο βελονισμός να γίνεται από καταρτισμένο ιατρό, αφού ο βελονισμός έχει αναγνωριστεί από την Ελληνική νομοθεσία ως ιατρική πράξη (Υπουργείο Υγείας 21.2.1980, Αρ. πρωτ. 547/Α4/1191).

Η θεραπεία με βελονισμό εφαρμόζεται σε πολλές παθήσεις, αφού βέβαια ο ασθενής εξετασθεί από ειδικό ιατρό για την πάθησή του και γίνει ο απαραίτητος κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος και δοθεί ενδεχομένως και η απαραίτητη αγωγή. Τα φάρμακα δεν αποτελούν αντένδειξη για τον βελονισμό, μετά από κάποιες συνεδρίες βελονισμού όμως, μπορεί να χρειαστεί να μειωθούν οι δόσεις.

Παραδείγματα εφαρμογών βελονισμού : πονοκέφαλοι, ημικρανίες, ίλιγγος, πόνοι στον αυχένα και σε διάφορες αρθρώσεις, οσφυαλγία, οστεοαρθρίτιδες, πόνοι στην κοιλιά, δυσλειτουργία εντέρων, γαστρίτιδες, έλκος στομάχου, κολίτιδες, άσθμα, αϋπνίες, άγχος, αλλεργίες, γυναικολογικές και ανδρολογικές δυσλειτουργίες, δερματικές παθήσεις, ιγμορίτιδα, παχυσαρκία, υπερκατανάλωση καπνού και οινοπνεύματος, παρέσεις νεύρων, υπέρταση και πολλές άλλες. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να αποφευχθούν ακόμα και χειρουργικές παρεμβάσεις.
Ο αριθμός των συνεδριών είναι εξατομικευμένος.

Συχνά χρησιμοποιούνται παράλληλα διαγνωστικά και θεραπευτικά και άλλα είδη βελονισμού, συνήθως του πτερυγίου του αφτιού, όπου μπορεί να διαπιστώσει ο θεράπων βελονιστής και άλλα προβλήματα υγείας, που ενδεχομένως είχε ξεχάσει να αναφέρει ο ασθενής, ή τον είχαν απασχολήσει στο παρελθόν και να τα θεραπεύσει και αυτά, αν χρειάζεται.
Κάποιες από τις βελόνες μπορούν να συνδεθούν με ειδικά μηχανήματα ηλεκτροβελονισμού (αν δεν υπάρχει αντένδειξη), για να επιτευχθεί ταχύτερα το επιθυμητό αποτέλεσμα και να εκμεταλλευθεί ο θεράπων ιατρός την ευεργετική δράση διαφόρων συχνοτήτων στον οργανισμό.

Το LASER χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο των βελονών για να αποφύγουμε τον πόνο σε κάποιες ευαίσθητες περιοχές του σώματος, σε ασθενείς με βελονοφοβία, ή ιδιαίτερη ευαισθησία στον πόνο και σε παιδιά.
Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαγνωστικά, ή για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα κάποιων βελονών, που τοποθετήθηκαν στο σώμα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του βελονισμού είναι ότι, εφόσον γίνεται σωστά, δεν παρουσιάζει καμία παρενέργεια και τα ευεργετικά αποτελέσματα είναι μεγάλης διάρκειας.

 

Πολυχρόνης Σαρακώτσης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός  - Εφαρμογές βελονισμού – μονάδα LASER
Μέλος της Ιατρικής Εταιρίας Βελονισμού Β.Ελλάδος,  της Eλληνικής Εταιρείας Neural Therapy και Μελέτης της Ομοιόστασης & της Γερμανικής Εταιρίας Βελονισμού (DAAAM).
Ερμού 73, 54623, Θεσσαλονίκη
Τηλ / fax : 2310 / 729169 , κιν.: 6944 901308
e-mail : xs@freemail.gr

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παρακάτω φόρμα για να στείλετε απευθείας ένα μήνυμα στο Μέλος του BusinessClub.gr στου οποίου τη σελίδα βρίσκεστε αυτή τη στιγμή.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ
logo

To BusinessClub χρησιμοποιεί cookies για την σωστή λειτουργία του ιστότοπου και την βελτίωση της διαδικτυακής σας εμπειρίας.
Αν πατήσετε Αποδοχή όλων επιλέγετε όλα τα cookies του ιστότοπου.
Αν πατήσετε Απόρριψη όλων απορρίπτετε όλα τα cookies πλην των απαραίτητων.
Ή μπορείτε να επιλέξετε κάποια απο τις επιλογές παρακάτω και να πατήσετε Αποδοχή επιλογών.
Για να μάθετε περισσότερα πατήστε για Περισσότερες Πληροφορίες

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου τα οποία μια ιστοσελίδα αποθηκεύει στον υπολογιστή σας όταν την επισκέπτεστε.
Με τον τρόπο αυτό, η ιστοσελίδα θυμάται τις ενέργειες και τις προτιμήσεις σας για ένα χρονικό διάστημα, κι έτσι δεν χρειάζεται να τις εισάγετε κάθε φορά που την επισκέπτεστε.

Είδη cookies του BusinessClub.gr:

Απολύτως απαραίτητα cookies και cookies λειτουργικότητας

Τα απολύτως απαραίτητα cookies επιτρέπουν την περιήγηση στον ιστότοπο για την χρήση λειτουργιών του και δεν αποθηκεύουν πληροφορίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λόγους διαφήμισης ή ταυτοποίησης. Ο λόγος χρήσης τους είναι για να θυμόμαστε πληροφορίες που έχετε εισάγει σε φόρμες ή για να αναγνωρίσουμε την είσοδό σας στην ιστοσελίδα. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφαλή περιήγηση και λειτουργικότητα της ιστοσελίδας μας. Η αποδοχή αυτών των cookies είναι απολύτως απαραίτητη για την χρήση της ιστοσελίδας και δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Τα cookies λειτουργικότητας χρησιμοποιούνται για την παροχή υπηρεσιών ή για να θυμόμαστε ρυθμίσεις σχετικές με την επίσκεψή σας, όπως για το αν έχετε κάνει logged in στην ιστοσελίδα μας ή αν έχετε επισκεφθεί ξανά την ιστοσελίδα από αυτήν την συσκευή.

Cookies επιδόσεων

Τα cookies επιδόσεων συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με την χρήση της ιστοσελίδας μας από εσάς, όπως σελίδες που επισκεφθήκατε κι αν υπήρξε οποιοδήποτε σφάλμα στην περιήγησή σας. Τα cookies αυτά δεν συλλέγουν προσωποποιημένες πληροφορίες και χρησιμοποιούνται για την βελτίωση της λειτουργίας της ιστοσελίδας και της αποδοτικότητάς της.

Cookies Στόχευσης/ Διαφήμισης

Τα cookies αυτά προέρχονται από τρίτους service providers και αφορούν λειτουργικότητες (ή λειτουργίες), όπως like και share buttons. Τα cookies αυτά συνδέουν το site μας με social media, όπως facebook, LinkedIn κ.α., τα οποία μπορεί να συλλέξουν πληροφορίες για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας και να σας παρουσιάσουν στοχευμένες διαφημιστικές ενέργειες. Τέλος, τα cookies αυτά χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της καμπάνιας ή προσφοράς και τον καθορισμό των ηλεκτρονικών καναλιών marketing και συνεργατών που σας προώθησαν στο site μας.

Απόρρητο